Sauerland wandelpad
Wandelen op het Sauerland-Hoehenflug © Sauerland Tourismus

Sauerland: Wandelen, fietsen en skiën dicht bij de grens.

Actieve vakanties in alle jaargetijden.

Kenmerkend voor het Sauerland zijn de dichte bossen en natuurparken, de heuvels, de bergen en de dalen. Verder zijn de bekende vakwerkhuizen typisch voor dit gebied. Kleine beekjes en riviertjes vullen een vijftal enorme stuwmeren die uitnodigen tot watersport en boottochten. In het koude jaargetijde nodigen de skigebieden uit om de ski's onder te binden of om te gaan schaatsen. Er zijn in totaal 57 goed ontsloten skigebieden en meer dan 170 loipen met een totale lengte van meer dan 1400 km. Het Sauerland is het grootste wintersportgebied ten noorden van de Alpen, met evenementen zoals de wereldcup skispringen in Willingen en de Snowboard wereldcup in Winterberg. Het Sauerland kan tot 100 dagen ski-genot bieden.

Wandelen

Wegwijzer wandelpadHet Sauerland is tevens een prachtig wandelgebied. Wandel-liefhebbers kunnen zich verheugen op de talrijke goed aangegeven wandelroutes in het afwisselende middelgebergte-landschap. Het wandelpad bij uitstek is de Rothaarsteig, een smal en steil bergpad. Over een lengte van 154 km van Brilon in het Sauerland tot voorbij Dillenburg aan de voet van het Westerwald geldt het "pad der zinnen" als een van de mooiste bergpaden van Europa.
Het totale netwerk aan wandelpaden in het Sauerland is 20.000 km lang.

Fietsen

Wie het typische slingerende landschap van het Sauerland liever per fiets ontdekt kan kiezen uit zeer veel routes. In het prachtige landschap is een wijd vertakt wegennet voor fietsers opgezet dat uniek is in Duitsland. Er zijn routes voor iedereen, zowel voor gezinnen met kinderen en ouderen als ook voor sport- en wielrijders met een goede conditie.

Verder zijn de kronkelende wegen interessant voor motorrijders, en voor nordic-walking zijn er goede routes uitgezet. Voor ouders met kinderen bieden twee grote recreatieparken fantastische mogelijkheden ("Fort Fun Abenteuerland" en "Panorama-Park Sauerland"). Sportieve en culturele hoogtepunten zijn het Karl-May festival in Elspe, het grootste ballonfestival (Warsteiner Internationale Montgolfiade) en het grootste koperblazersfestival (Sauerland-Herbst). Deze evenementen trekken jaarlijks grote aantallen bezoekers.
overzichtskaart SauerlandArnsberg trekkingbike
Arnsberg © Sauerland Tourismus
Rothaarsteig
Rothaarsteig
Biggesee Sauerland
Willingen
De Biggesee
Biggesse in het zuidelijke Sauerland